Gratis bezorging in Amsterdam vanaf 75 euro

Gratis verzending vanaf 100 euro

Tom wijn proeven in Piemonte

Auteur
Tom Koudijs
Gepubliceerd op
September 2024
Tom wijn proeven in Piemonte

Eergister was ik op bezoek bij Silvia van Fratelli Cigliuti in Neive. Cigliuti is echt een familliebedrijf. Het stokoude opperhoofd scheurt er nog op de trekker om en rond het huis, waar de hele famillie woont. Hij houdt de boel nauwlettend (maar immer lachend) in de gaten en dat is maar goed ook, want waakhond Nebbiolo heeft daar absoluut geen puf voor.

Onbegrijpelijk genoeg kan wijnmaakster Silvia maar moeilijk assistenten vinden, die haar willen helpen in de prachtige wijngaardjes, waar 80% van haar werk in zit. Het hele jaar door is ze er bezig en als ze daar niet is, dan is ze in de kelder, waar ze alles zelf doet! Silvia werkt heel behoudend in haar kelder, de druiven moeten het zelf doen, nadat ze een jaar door haar gecoached zijn. Ze kent ze van binnen en van buiten.

Het resulteert in een goedlachse, tijdloze ‘ellebogen-op-tafel’ stijl, waar de weergaloze Barbaresco Serraboella een kleine uitzondering op is: een prinses op klompen.

Samen met Silvia proefde ik huidige én aanstaande jaargangen, waaronder een zalige Chardonnay, die ze speciaal voor haar vader maakt. In alle wijnen proef je haar Bourgondische stijl, maar ook decennia aan ervaring, van generatie op generatie. Zo zit de grote Seraboella uit 2021 pas een paar maanden op fles, maar laat nu al een diepgang, finesse en potentie zien, waar je ‘U’ tegen zegt. Daar gaan we nog lang plezier van hebben!

Erik van de Lustgraaf

Ook was ik op bezoek bij hoofdaanvoerder van ons Piëmonteschap: G.D. Vajra. Een belangrijke Nebbiolotemmer in Barolo en omstreken waarvan ik de wijnen hier overal op de kaart zie!

Vajra is ook familliehuis, maar kan meekomen met de grotere domeinen hier. Ze maken een behoorlijk aantal verschillende wijnen, maar steeds met finesse én aandacht voor de omgeving. Vol trots wordt er verteld over de verschillende wijngaarden die ze hebben én over alle beestjes en plantjes die er in wonen. Bodemmonsters in potjes, kistjes en buizen manifesteren zich voor mijn neus, terwijl ik die in een glas wijn van betreffende bodem steek. Het tempo ligt hoog en dat heeft alles te maken met de passie die deze mensen zo duidelijk uitstalen.

Al mijn vragen worden met net zoveel enthousiasme ontvangen als beantwoord. Dat waren er nogal wat, want we hebben zo’n beetje alles geproefd wat er te proeven viel. Alle Barolo’s, maar ook de toegankelijke Nebbiolo’s, Barbera’s  en streekunderdog Freisa worden met evenveel aandacht besproken.

De bezoeken aan beiden huizen waren geweldig. Het was uniek al hun wijnen naast elkaar te kunnen proeven en ik kijk er naar uit mijn bevindingen erover met jullie in de winkel te delen.

Over deze Blog

Dit is een blog van Cave de l'Est. Vind je het leuk om content over wijn en terroir ook op je eigen website te delen? Neem contact met ons op voor een samenwerking! Lees alle andere blogs!



Ben je 18 jaar of ouder?

Wij willen graag zeker weten dat onze producten alleen bij meerderjarige terecht komen. Ben je 18 jaar of ouder?